Press "Enter" to skip to content

Патријарх поручио Србима да остану на Христовом путу и да се не плаше

Ако немамо духовни корен и ако изгубимо свој духовни идентитет бићемо једна безлична маса од које се може правити шта год


Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вјерујућем народу на Косову и Метохији да буду на Христовом путу јер се тада немају чега плашити, а потом је на Газиместану служио парастос косовским јунацима

У разговору са окупљеним Србима, патријарх Порфирије им је поручио да морају очувати своју православну вјеру јер без ње неће имати национални и духовни идентитет.

Ако немамо духовни корен и ако изгубимо свој духовни идентитет бићемо једна безлична маса од које се може правити шта год„, рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је подсјетио да су послије Другог свјетског рата тадашње власти прво хтјеле Србима да избришу сјећање на Цркву и њихов духовни идентитет, а гдје год су у томе успјели „направљено је тесто од кога је прављено све и свашта“.

„Кнез Лазар је то знао. Није Косовска битка била битка за земаљска царства, већ за очување Бога у себи, а кад њега имамо у себи другачије видимо себе и друге људе“, рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост истиче да косовски завјет није усмјерен на елиминацију било кога, већ напротив, да утемељи јеванђељске вриједности које се сврставају у два правца „љубав према Богу и љубав према другим људима“.

Један оброк много наде

Патријарх је данас служио на Газиместану парастос Косовским јунацима пред око 2.000 вјерника, уз саслужење епсикопа.

Његово преосвештенство митрополит црногорско приморски Јаоникије подсјетио је да се Кнез Лазар 1389. године завјетовао Христу, својој вјери и Цркви, проливши крв своју за слободу и одбрану отаџбине.

„То јесте била једна велика побједа много значајнија од оних које се односе на бојном пољу. У Косовској бици Срби су добили велику рану, али су однијели моралну побједу и успели се на висину са Христом, а Господ је примио крв косовских јунака и осветио је, јер је та крв изливена за Христа“, рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије нагласио је да је косовска жртва уграђена у темеље српске историје и додао да је било мноштво тих мученика од Косовског боја до Јасеновца и Кошара.

Саборовање Срба и Грачаници и на Газиместану обезбјеђивао је велики број косовских полицајаца који су, ради потпуне контроле окупљених, користили дронове и навођену летјелицу.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: