Press "Enter" to skip to content

Помозите опстанак Срба на Косову и Метохији – Купујте са Космета

Почела је са радом прва интернет продавница на Косову и Метохији – Купуј са Космета поводом тога разговарали смо са Николом Васићем, председником Х.О. Косовско Поморавље и директором продавнице „Купуј са Космета“


Српска Рамонда: Како и када сте дошли на идеју да покренете овакву интернет продавницу која ће понудити производе са Косова и Метохије и тако несумњиво помоћи српском народу да опстане на овим светим просторима?

Након оснивања Хуманитарне организације Косовско Поморавље, заједно са органзацијом Дигитална Србија, тражили смо најбоље решење, како да користећи интернет помогнемо произвођачима који живе на Косову и Метохији да се изборе за своје место на интернет тржишту, с обзиром да су остала тржишта за њих затворена или тешко доступна. Организација Дигитална Србија на челу са Миланом Марјановићем, је прва организација која нам је након оснивања пружила подршку и захваљујући нашој успешној сарадњи, овај пројекат је и заживео.

Српска Рамонда: Према ономе што смо читали у медијима продавница је покренута сарадњом између Хуманитарне организације „Косовско поморавље“ и организације Дигитална Србија, као и да је пројекат подржала Канцеларија за Косово и Метохију, можете ли нам рећи нешто више о томе?

Тако је. Као што сам рекао, ради се о сарадњи између организације Дигитална Србија и наше организације. Канцеларија за Косово и Метохију нам је пружила пројектну подршку, која нам је много значила и надамо се да слична подршка неће изостати и у наредном периоду, јер имамо и друге пројекте који су у плану. Пре свега да ускоро у сарадњи са организацијом Дигитална Србија започнемо обуку младих са КиМ у области информационих технологија и безбедности на интернету. Поред тога постоје и друге идеје које покушавамо да развијемо, како бисмо се изборили да се млади запосле и да не напуштају Косову и Метохију.

Српска Рамонда: Избор производа који се нуде је широк, шта је све понуђено?

У понуди су различити занатски производи, храна, пиће, књиге… Имамо чувено вино из велике Хоче које је један од најтраженијих производа. Понуда је богата, али су производни капацитети наших произвођача ограничени. Због тога нам је већ сада понестало одређених производа. То нам указује да велики број произвођача има потенцијала да развија своје пословање, али је заиста неопходно пружити им финансијску помоћ да прошире своје капацитете. Купци су такође веома заинтересовани и за куповину домаће ракије, ајвара, џемова, али и рукотворина и сувенира са мотивима Косова и Метохије.

Један оброк много наде

Српска Рамонда: На који начин вршите доставу робе и да ли је то могуће само на територији Србије или и у осталим српским земљама, али и шире?

Робу са КиМ, осталим деловима земље испоручујемо брзом поштом. Наравно, постоји могућност да имамо проблема са испоруком због процедура на прелазу, али је најављена помоћ надлежних институција Републике Србије да се они реше. Због тога молимо наше купце да имају разумевања посебно у овом периоду док успостављамо трајна решења. С обзиром да су људи препознали потенцијал овог пројекта тренутно смо у преговорима са надлежним институцијама и тражимо најбоље решење за несметано слање и ван граница Србије

Српска Рамонда: Колико је српских породица укључено за сада у овај пројекат?

У овај пројекат за сада је укључено око 30 српски породица из овог дела Србије. Произвођачи користе традионалне начине производње које гарантују висок квалитет самих прозвода. Ово је такође и начин да мотивишемо људе да покрећу и развијају своје пословне идеје чиме би се смањила потреба за социјалним давањима, као и велика незапосленост која овде влада и њоме проузроковано исељавање људи!

Удружење Српска Рамонда вас позива да на овај начин подржите опстанак српског народа на Светој српској земљи Косову и Метохији, зато купујте преко прве интернет продавнице „Купуј са Космета“ !

ПОДРЖИ ОПСТАНАК – КУПУЈ СА КОСМЕТА!

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: