Press "Enter" to skip to content

Портрет људске природе кад полуди

Екстремно добро урађено“, истиче се у коментару на порталу „Лауд енд клир“ у којем аутор признаје да је то „најтужнији филм који је икада погледао“


Приредио: Ненад ТАДИЋ

Први српски филм о Јасеновцу има, у огромној већини, врло добре критике у америчким филмским часописима и на порталима, мада се у неким регионалним медијима покушава створити утисак да је остварење лоше примљено.

При томе, цитирају се само двије негативне (и то негативне у политичким процјенама филма) од десетина рецензија „Даре из Јасеновца“.

Уосталом, одавно није забиљежено да је неки српски или филм из региона имао тако јаког дистрибутера као што „Дара из Јасеновца“ има амерички „Студио 101“.

Филму су веома наклоњени коментари у низу специјализованих часописа и портала као што су: „Дедлајн“, „Лауд енд клир“, „Биг епл“, „Боровиг тејп“, „Бјутфул балад“, „Крекстримс“,“Рилинг ривјус“ и „Филм трит“.

Чак и критичар „Варајетија“ не спори вхунску продукцију и занатски квалитет филма, већ му смета његов контекст.

„Боровинг тејп“ је најновији примјер похвала филму – уз интервју са режисером Предрагом Антонијевићем и похвала на рачун мале Биљане Чекић као Даре, портал истиче да се овај филм мора погледати и због историјског значаја и едукативне улоге овог остварења.

„Нема сумње да је Антонијевић снимио лијеп филм који је, према многим стандардима, успјешан“, наводи се у свом осврту аутор на порталу „Дајари оф спектатор“.

„Екстремно добро урађено“, истиче се у коментару на порталу „Лауд енд клир“ у којем аутор признаје да је то, дословно, „најтужнији филм који је икада погледао“.

„Биг епл“ оцјењује да филм упозорава на опасности од ултранационализма (што је сасвим супротно од оцјена „Варајетија“ да изазива антихрватска и антикатоличка осјећања) и одаје познање глумцима натуршчицима за сјајне улоге.

Један оброк много наде

„Рилинг ривјус“ је посебно одушевљен фотографијом филма за коју је заслужан Милош Кодемо и бави се бруталним начинима убијања које су у Јасеновцу користиле усташе.

Велика афирмативна критика објављена је у „Дедлајну“, једном од најпознатијих филмских портала, гдје аутор Ен Смит одаје признање глумцима, режисеру, те продукцији филма и посебно наглашава лик Даре, коју са великом дозом дигнитета игра Биљана Чекић.

Портал „Филм трит“ одаје признање овом остварењу као „хуманој драми“ и назива га едукативним за балкански конфликт.

„Дара из Јасеновца“, сматра аутор ове критике, упозорава земље региона на могуће опасности укoлико не смире и не схвате озбиљно своје међусобне анимозитете.

„Авардс дејли“ карактерише „Дару из Јасеновца“ на сљедећи начин: „То је портрет људске природе када полуди“.

„Тешка је за гледање, али је још теже одбацити ову драму из Другог свјетског рата“, пише Тод Јоргенсон у „Синемалогу“.

Ове оцјене велике већине филмских сајтова на практично самом почетку биоскопског живота „Даре из Јасеновца“ указују на квалитет овог остварења и показују да је негативна атмосфера која се ствара око њега, углавном, политичке природе и да нема много везе са самом радњом филма или утиском који, у умјетничком смислу, он оставља на гледаоце.

„Дара из Јасеновца“, чији је стручни консултант Мајкл Беренебаум, један од највећих стручњака за Холокауст, требала би бити доступна за гледаоце у Србији и региону у априлу, мада је аутор најавио да би термин могао бити помјерен тако да филм буде доступан домаћој публици и раније.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: