Press "Enter" to skip to content

Расправа о жалбама на пресуду генералу Младићу мораће бити одгођена до даљег

Члан тима одбране генерала Ратка Младића Бранко Лукић изјавио је Срни да расправа о жалбама на пресуду генералу Ратку Младићу, која је најављена за понедјељак, 20. јул, мора да буде одгођена до даљег јер он због пандемије вируса корона не може да путује у Холандију, а на приједлог Тужилаштва да расправи „присуствује“ путем видео-линка не пристаје


„Што се тиче 20. јула, ја не могу да путујем у Холандију јер је опет донесена мера да нико из Србије не може да уђе у ту земљу. По мени, нема никаквих изгледа да се било шта одржава без мог присуства. Ми морамо прво да видимо генерала“, рекао је Лукић.

Лукић је нагласио да га, за сада, нису контактирали из Хага, али да он мора да буде присутан.

„Ја нисам тражио најаву пута. Не могу да га тражим јер не могу да путујем. Морамо да најавимо пут да бисмо отишли горе, а ја то нисам урадио, нити планирам“, рекао је Лукић.

Он је категоричан да не постоји ниједна друга варијанта његовог учешћа у расправи, осим физичког присуства.

„По мени не постоји. Они могу поново да покушају, као што су покушали прошли пут – присуство генерала, а ја путем видео-линка. Тужилаштво то сада поново тражи. Мислим да то мора да се одгоди до даљег“, рекао је Лукић.

Говорећи о здравственом стању генерала Младића, адвокат Лукић је рекао да је чињеница да је оно лоше, али да има малог побољшања.

„Побољшава се крвна слика и претпостављамо да су прихватили инструкције наших лекара који су им рекли шта треба да раде. Наравно, они никада не прихвате да ће да то ураде, а када ураде, онда буде све у реду. Није сјајно, али је боље“, рекао је Лукић.

Лукић је навео да га је генерал Младић назвао прије неки дан да се распита за његово здравље.

„Био сам у изолацији због сумње на вирус корона и он ме је назвао. Генерал иначе никада ником не досађује, а могао би да ме зове сваки дан бесплатно, сви други позиви се плаћају. Питао ме је како сам, интересовао се за моје здравље. Он, онако сломљен, интересује сам да ли сам ја добро. Такав је он човек“, истакао је Лукић.

Један оброк много наде

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу саопштио је раније да је Тужилаштво у случају жалбеног поступка против генерала Ратка Младића тражи да се рочиште закаже за недјељу послије 20. јула, а у саопштењу је наглашено да „поступци могу да се одржавају без присуства учесника у процесу, што је у складу са правом на фер суђење“.

„Упркос пандемији, Механизам има обавезу да обезбиједи брз поступак. Рочишта на жалбу се не могу одгађати до завршетка пандемије“, наведено је у саопштењу.

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу већ је у неколико наврата одгађало усмено излагање жалби на пресуду Младићу.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је 22. новембра 2017. године генерала Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Младић је у притвору у Хагу од љета 2011. године, када је ухапшен у Србији, а суђење је почело 16. маја 2012. године.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: