Press "Enter" to skip to content

Разочаравајућа Резолуција Европског парламента

© Sputnik / Лола Ђорђевић

Српска православна црква /СПЦ/ саопштила је да потпуно неоправдано помињање СПЦ у Резолуцији Европског парламента, засновано искључиво на дубоким историјским предрасудама и тенденциозно креираним стереотипима, није изненађујуће, али је дубоко разочаравајуће.


Стављање СПЦ у улогу узрочника „напетости међу етничким групама на Балкану како би распирила сукобе и подијелила заједнице“, потпуно је супротно чињеницама и залагању Цркве у свакодневном животу и СПЦ такав став одлучно одбија.

„Црква се без престанка моли за мир, гради мир и подстиче свој верни народ да зацељује ране прошлости, унапређује поверење и гради мостове сарадње са суседима, без обзира на то како се моле и ком народу припадају“, наведено је у саопштењу.

Квалификовање СПЦ у Резолуцији, супротно овим необоривим и опште познатим чињеницама, даје нетачну слику и резултате који нису у складу са циљевима због којих је основана и постоји ЕУ, судећи бар по њеним прокламованим начелима и званичним документима, а то су мир, правда и слобода за све, навели су из СПЦ.

Из СПЦ су указали да је заиста зачуђујуће стављање у негативан контекст питања заштите традиционалних породичних вриједности, за које се СПЦ залаже на исти начин како то чини и Руска православна црква, као и све остале помјесне православне цркве без изузетка, али, ни најмање различито, и Католичка црква, као и неке цркве реформације.

„О томе сведочи, на пример, заједничка изјава папе Фрање и патријарха Кирила дата на Куби, као и низ изјава које је папа Фрања, као и његови претходници, дао заједно са патријархом Вартоломејом, којима и католици и православни заједно реафирмишу породицу као природно средиште живота човека и друштва. Слична начела о браку налазимо и у исламу, као, наравно, и у јудаизму“, истакнуто је у саопштењу.

Један оброк много наде

Из СПЦ су нагласили да су то елементарне и уједно универзалне антрополошке вриједности на којима опстаје или пада не нека нација, држава или унија него људска цивилизација, тако да се не могу мијењати у зависности од мишљења било ког политичког форума или друштвене групе.

„Црква, како у свом бићу тако и у својој друштвеној делатности, није по себи ни конзервативна ни либерална. Она не чува ни стари систем вредности зато што је стар нити убрзано хрли да прихвати нови приступ човеку и окружењу у којем он живи, и то зато што је нов. Насупрот томе, својим јеванђелским и христоцентричним системом вредности Црква је, независно од времена и простора, увек савремена“, наведено је у саопштењу.

То значи, додали су из СПЦ, да она у сваком времену припада вјечности и свом времену, увијек свједочећи неповредивост достојанства човека као иконе Божије, и труди се да учествује у свему ономе што је добро, истинско, честито и непролазно, заснивајући то на непролазности ријечи Христа Спаситеља.

„Подједнако је тешко разумети зашто се у поменутој Резолуцији као споран помиње однос између државе и Цркве. Свако ко се имало интересује за ово питање зна да се СПЦ залаже, што је у доброј мери уређено конкретним законима у државама где врши своју мисију, за начело кооперативне одвојености Цркве и државе“, истакнуто је у саопштењу.

Овакво дјелање, навели су из СПЦ, засновано је на демократским принципима и процедурама и то ради добра свих – државе, Цркве и свих грађана – без обзира на то да ли су вјерници или нису.

„Да ли треба подсећати да је управо такво уређење заступљено и у државама Европске уније у чијем парламенту је донесена Резолуција?“, пише у саопштењу.

Напослијетку, поручили су из СПЦ, не постоји нити може да постоји уплитање било са Истока било са Запада у фундаментална питања мира и саживота, која се налазе у средишту интересовања, рада и ангажовања СПЦ.

„Црква ће наставити да се једином Миротворцу, Христу Распетом и Васкрслом, моли за мир међу људима који живе на овом простору и за мир свега света“, наведено је у саопштењу.

Европски парламент у сриједу, 9. марта, усвојио је Резолуцију о спољном уплитању у све демократске процесе у ЕУ, укључујући дезинформисање, у којој указује и на забринутост због „покушаја Православне цркве да у земљама као што су Србија, Црна Гора и БиХ, посебно у ентитету Република Српска, промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вриједности и ојача односе између државе и Цркве“.

Извор: Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: