Press "Enter" to skip to content

СИМБОЛ СТРАДАЊА СРБИЈЕ ОД НАТО БОМБИ

Милица Ракић девојчица која је настрадала у НАТО бомбардовању постала је симбол страдања Србије у НАТО агресији


Милица (3) је села на ношу. У следећем моменту, отац ју је затекао мртву у локви крви у купатилу.

Милица Ракић девојчица која је настрадала у НАТО бомбардовању постала је симбол страдања Србије у тој агресији.

Да је жива, Милица Ракић би данас имала 25 година. Њено име остало је дубоко урезано у народу. Убијена је 17. априла 1999. године када ју је током НАТО бомбардовања погодио гелер у кући у Батајници.

Те 1999. године освануо је пролећни 17.април. Бомбардовање је почело двадесетак дана раније, и породица Ракић је мислила да горе не може бити… Нажалост преварили су се.

Око 21 сат, тог кобног 17. априла сирене су означиле ваздушну опасност. „Милосрдни анђео“ је кренуо у још једну своју геноцидну мисију. Само 45 минута након тога ракета погађа кућу породице Ракић у Батајници… Погађа девојчицу која није била ни свесна да се око ње одвија рат, погађа трогодишњу Милицу Ракић! У пролеће, када се све рађа, Милица је умрла.

Један оброк много наде

Мала Милица је била на ноши у купатилу… Мама ју је само на трен оставила како би јој припремила кревет за спавање, међутим није ни знала да ће тај кревет остати празан и да ће њена ћерка заспати сама пре него што је мама спусти у топлу постељу.

Врата на купатилу су била отворена. Зачула се јака детонација, стакла су попуцала, плочице и фасада, све се разлетело! Како је раније испричао, Жарко, тата страдале девојчице утрчао је у купатило. Тај призор ће му зувек остати у сећању: дете му је лежало мртво на поду, око ње је било препуно крви, али надао се да је Милица и даље жива… Узео ју је у руке, сјурио се низ степенице, однео у ауто и превезао у болницу, међутим тамо су могли само да констатују смрт.

Вест о смрти мале Милице потресла је читаву земљу! Ионако бесни на неправду која им се догађа, народ је био још огорченији на НАТО трупе које су усмртиле недужну трогодишњу Милицу Ракић.

Комшије несрећне породице су са ужасима описивале стравичан догађај. Један од суседа је изјавио: „Чуо сам детонацију. Онда сам чуо врисак. То је био најужаснији врисак који сам икада чуо у животу. Онда кукњаву и запомагање.”

Бол не јењава, туга не престаје. Родитељи мале девојчице снагу су нашли у старијем сину Алекси, али и у ћерци, коју су добили након Миличине смрти. Наиме, у тренутку трагедије, мама трогодишње девојчице је била је трудна, а за то је тек после несреће сазнала. Трудноћу је провела на путу до и од места вечног починка прве ћерке.

Породица Ракић и даље живи на истом месту, на зиду и даље су остале рупе од гелера… То се да поправити, али шта ће са рупом у души која је остала после Милице? Кроз њу ће увек дувати оштри, хладни ветрови…

Споменици

Споменик девојчици Милици Ракић страдалој у НАТО бомбардовању 1999. године налази се у Ташмајданском парку у Београду. Биста Милици Ракић постављена је трећи пут на споменик деци жртвама настрадалим у НАТО бомбардовању, јер је два пута била мета вандала.

Гроб Милице Ракић у Батајници Фото: In4S

Да се не заборави

Српска Павославна Црква је покренула иницијативу да се Милица Ракић канонизује, што значи да ће бити проглашена за свеца. У манастиру Тврдош, који се налази на самом југу Републике Српске, код Требиња, направљена је фреска са ликом Милице Ракић, а праве се и иконе. На фресци пише: “Св.н.муч. од НАТО. Милица дете“.

О малој Милици Ракић спеване су најлепше и најдириљивије песме, издвајамо неке од напотреснијих стихова:

Јадна мајка чупа косу,

Грли лутке Миличине,

И Алекси сину рече:

“Ето иде сека сине“.

„Ево новац па отиђи,

У цвећару срећо мила,

Купи твојој малој секи,

Три црвена каранфила.

Нека ти их замотају,

Црном траком људи неки,

И напишу брат Алекса,

Са љубављу својој секи.

То је задње што јој дајеш“

Уплакана рече мати –

„Никад више твојој секи,

Нећеш поклон куповати,

Твојој секи још се нису,

Ни пелене осушиле,

А погибе као жртва,

Најмоћније свјетске силе“.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Ин4с

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: