Press "Enter" to skip to content

Споменко Гостић – најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске

Најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске /одликован Медаљом заслуга за народ/ Споменко Гостић након рањавања умро је на данашњи дан 20. марта 1993. године


Споменко је рођен 15. августа 1978. у Добоју, основну школу похађо је у Маглају, али због почетка Одбрамбено – отаџбинског рата није је завршио.

На почетку рата живио је са мајком Миленом надомак Маглаја у селу Јовићи /које је било окружено муслиманским насељима/ које се убрзо нашло на првој линији фронта.

У мјесецу априлу 1992. умрла му је мајка, а он остаје да живи са баком све до септембра 1992. када је она погинула у гранатирању села од стране такозване Армије БиХ.

Убрзо се пријављује у Војску Републике Српске, где је био курир, да би након тога био пребачен на развожење хране борцима на првим линијама фронта.

Једном приликом док је развозио храну упао је са коњским запрегама у минско поље, при чему су коњи страдали, а он је лакше рањен, након тога још једном је био лакше рањен.

Када су мулиманске снаге започеле офанзиву на Озрен, народ се повукао из Јовића, а Споменко је остао да брани село са неколико војника. Марта 1993. приликом гранатирања положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Споменко је тешко рањен.

Споменко Гостић је преминуо 20. марта 1993. у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са саборцима на сеоском гробљу у Горњем Улишњаку.

Гробно мјесто у селу Горњи Улишњак
Фото: Википедија

Након завршетка рата Јовићи су припали Федерацији, а село надомак Јовића, Бочиња постало је упориште радикалних исламиста – вехабија.

Саборци Споменка Гостића, револтирани овим догађајима траже, а тадашњи предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз, у изјавам за медије /од 12. децембра 2011./ обећава покретање иницијативе да се посмртни остаци Гостића пренесу на територију Републике Српске, али то обећање још увек није испуњено.

На годишњицу Гостићеве погибије, 20. марта 2014. откривен је споменик испреда цркве у Добоју, а три године касније 19. марта 2017. у вишеградском насељу Гарча, једна од улица понијела је име овог јунака.

Скупштина града Београда је 2018. године одлучила је да једна од улица у Малом Мокром Лугу понесе име Споменка Гостића.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, Срна

Један оброк много наде

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: