Press "Enter" to skip to content

СРЕБРЕНИЦА: У УТОРАК ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ СРБИМА ИЗ БРЕЖАНА

Парастос за 32 убијених Срба из сребреничког села Брежани биће служен у уторак, 30. јуна, када се навршава 28 година од њихове погибије и страдања овог села. За овај злочин, као и за све друге масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао


Обиљежавање 28 година од страдања Срба у Брежанима организује Oдбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице са преживјелим становницима и члановима породица настрадалих Срба из тог села.

Настављајући етничко чишћење српског становништва у селима око Сребренице и Братунца започето у априлу 1992. године, муслиманске снаге из Сребренице и околних села су трагичног 30. јуна те године у рану зору упале у ово село и починиле стравичан масакр над мјештанима, убијајући све што су стигле, па и цивиле, непокретне и глувонијеме инвалиде на кућном прагу и на спавању.

Неки мјештани су ухваћени живи, масакрирани и запаљени, а село је опљачкано и попаљено. Тијела Достане и глувонијеме Крстине Лазић, које су тада нестале, још нису пронађена.

Није преживио нико од мјештана који су тог јутра живи заробљени.

Један оброк много наде

Преживјели су само они који су захваљујући познавању терена и раштрканости кућа у селу, под окриљем ноћи и магле, успјели побјећи у оближње шумарке и сакрити се.

Тако сакривени гледали су свирепа убиства недужног становништва. Заробљени су мучени, масакрирани и спаљивани, умирући у највећим мукама.

Најстарија жртва тог масакра био је 88-годишњи Станко Милошевић, а најмлађа 15-годишњи Љубомир Јосиповић. Међу убијенима било је пет жена.

За злочин над мјештанима Брежана, као и за све друге масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао.

Иако постоје бројни докази па и преживјели свједоци, који су гледали и препознали неке починиоце злочина и спремни су да испричају ко је и на који начин вршио тортуре и масакрирао заробљене Србе, већином цивиле из Брежана, Тужилаштво и Суд БиХ не позивају их да свједоче нити покрећу истрагу против починилаца.

Већи број тада запаљених српских кућа у Брежанима још није обновљен и њихови власници ни након 28 година немају гдје да се врате.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова код спомен-обиљежја у Брежанима, гдје ће бити прислужене свијеће за покој душа погинулих, положено цвијеће и одата почаст настрадалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: СРНА

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: