Press "Enter" to skip to content

Средњовековни парк уз манастир Грачаница

Парк се гради непосредно уз зидине манастира Грачаница и удаљен је свега двадесетак метара од манастирског звоника, због чега је, у архитектонском смислу, у потпуности уклопљен у изглед манастирског здања


Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

У Грачаници, ослоњена на зид задужбине краља Милутина, ниче реплика средњовјековног парка у коме ће, каже власник Бобан Петровић, бити оживљен дио културне баштине средњовјековне Србије.

Оне Србије чије се реликвије чувају у манастирима Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Грачаница, те Призренској Богословији и осталим светињама на Косову и Метохији.

РЕД ЗМАЈА

„Ово је средњовековни парк `Ордо драконис` или `Ред змаја`, чија је превасходна намена образовног карактера, а циљ је да ту, уз манастир Грачаницу, као духовни центар не само Срба из централног Косова, оживимо средњовековни начин живота, вештине и занате“, истиче за Срну Петровић.

Грачаница – средњовековни парк ; Фото: Фејсбук Ордо драконис

Он је, као дугогодишњи туристички радник и особа одана историјским вриједностима Срба, схватио да српска традиција, средњовјековни стил живота и вјештине нису представљени у довољној мјери туристима који свакодневно посјећују српске светиње на Косову и Метохији, посебно оне из периода краља Милутина, чија је задужбина манастир Грачаница.

„Мој основни мотив је да сачувам средњовековну културу наше Грачанице и ширег подручја, у шта убрајам све наше светиње које су опстале и опстају на подручју које сада називамо Косово и Метохија“, објашњава Петровић.

ВЈЕРНЕ КОПИЈЕ СРЕДЊОВЈЕКОВНОГ ОРУЂА И ОРУЖЈА

Током протеклих шест година, колико као члан Удружења „Ред змаја“ ради на очувању средњовјековних реликвија, успио је да изради велики број копија средњовјековних оруђа, оружја, прибора, па чак и медицинских „апарата“ који су осликани на фрескама у Високим Дечанима, Пећкој патријаршији и Грачаници.

Грачаница – средњовековни парк ; Фото: Фејсбук Ордо драконис

„Tо су изворно сачуване осликане одоре, оклопи, оружје и оруђе кориштено у средњем веку, укључујући и реплику мача Исуса Христа из Високих Дечана, мача Светог Меркурија из манастира Грачанице и реплику буздована Tеодора Tирона из Пећке патријаршије“, набраја Петровић.

Он поручује да је то само дио експоната који ће бити изложени за неки мјесец у његовом парку у центру Грачанице.

БОЛНИЧКИ АЛАТИ ИЗ ДОБА КРАЉА МИЛУТИНА

Читајући књиге и записе Светог краља Милутина, Петровић је дошао до сазнања да овај српски монарх није градио само цркве и манастире, већ и болнице и да их је опремао за тадашње вријеме савременим медицинским помагалима и инструментима.

Грачаница – средњовековни парк ; Фото: Фејсбук Ордо драконис

„Успели смо да нађемо трагове скалпела, медицинских средстава – алата којима су ратницима и војсковођама видане ране од стрела и убода копљима“, наводи Петровић.

Он прецизира да ће посредством Удружења „Ред змаја“ у његовом парку бити изложене копије и тих реликвија.

ПОСЈЕТИОЦИ ЋЕ МОЋИ ДА ОБУКУ ОКЛОП И ОДАПНУ СТРИЈЕЛУ

Бобан Петровић објашњава да је његов задатак да преко туристичких организација које се баве средњим вијеком у Грачаницу пребаци што већи број примјерака средњовјековних реликвија

Грачаница – средњовековни парк ; Фото: Срна

и да сваки туриста који посјети манастирско здање уђе у Парк и види шта је то красило српски средњи вијек.

„Планирамо да сваком посетиоцу приредимо посебан доживљај тако што ће му бити омогућено да обуче оклоп, да затегне лук и одапне стрелу, да узме мач и доживи себе у средњем веку као ратника и да уз то научи шта је све то красило Србина тада“, напомиње Петровић.

У току су преговори са свим средњим и основним школама да се ученицима омогући једном мјесечно да, попут наставе у природи, у Петровићевом парку држе час из историје и да то не буде само „сувопарна теорија“, већ обрада наставних јединица са темом средњег вијека.

Парк се гради непосредно уз зидине манастира Грачаница и удаљен је свега двадесетак метара од манастирског звоника, због чега је, у архитектонском смислу, у потпуности уклопљен у изглед манастирског здања.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна, опрема Српска Рамонда

Један оброк много наде

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: