Press "Enter" to skip to content

Сутра помен поводом 23 године од масакра над жетеоцима у Старом Грацку

Фото: архива

У Старом Грацку код Липљана сутра ће бити обиљежене 23 године од масакра над 14 српских жетелаца, међу којима је било једно дијете, а парастос убијенима служиће Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије


Учитељ из овог мјеста Зоран Ћирковић рекао је Срни да породице страдалих у „крвавој жетви“ истрајавају у захтјеву да се починиоци најмонструознијег злочина почињеног над Србима на Косову и Метохији открију и приведу правди.

„Отворена рана на срцу породица, српског народа и државе Србије зјапи отворена 23 године и може да је донекле затвори само истина о томе ко је и по чијем налогу извршио незапамћен злочин над српским жетеоцима, међу којима је једно дете“, рекао је Ћирковић.

Ћирковић је подсјетио да је Еулкес 2018. године усљед недостатка доказа затворио овај случај уз поруку да ће „поново бити активиран уколико се прикупе нови докази“.

„Јасно је свима да се том одлуом Еулекс сврстао, као и раније Унмик, на страну џелата на страну оних који су осмисили да злочином на њиви у Старом Грацку започну пројекат етничког чишћења општине Липљан у којој је до 1999. године живјело више од 20.000 Срба“, истакао је Ћирковић и навео да у јужном дијелу липљанске општине више нема Срба изузев око 250 Старограчана.

Он је навео да је понајвише због ћутања о страдању жетелаца и апсолутне изолације и страха од могућег новог „покоља“, у Старом Грацку остало још шест породица страдалника који кажу да о њиховој безбједности довољно говори то што на годишњицу злочина не смију изаћи на гробље и прислужити свијеће.

Ћирковић је навео и да су мјештани Старог Грацка заједно са члановима породица страдалих жетелаца и ове године припремили писмо којим уз осуду злочина траже од државе Србије да не одустаје од тражења истине о „крвавој жетви“, а од међународне заједнице и косовских власти да открију починиоце злочина.

Један од мјештана рекао је да је гробље наводно минирано и жутом траком скоро 20 година опасано, а за то вријеме је хиљаде хектара по Косову и Метохији очишћено од мина, што потврђује слутњу да ће налогодавци бити спокојни оног тренутка када гробље зарасте, а у селу не остане ниједан члан породице страдалих жетелаца.

Сваке године на дан злочина прислуживањем свијећа, полагањем цвијећа и парастосом испред Спомен-плоче постављене на објекту истуреног одјељења Основне школе „Браћа Аксић“ у Старом Грацку мјештани, предстсвници Удружења породица несталих и киднапованих и државе Србије, одају пошту убијеним Србима.

У Старом Грацку су 23. јула 1999. године из засједе убијени и измасакрирани Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Tепшић.

Војници Кфора пронашли су на њиви тијела 13 Срба „збијених“ поред комбајна, док је 14. тијело пронађено изрешетано мецима из непосредне близине на трактору удаљеном десетак метара.

Из Организационог одбора за обиљежавање најавили су да у 10.00 часова пастос служити епископ рашко-призренски Tеодосије, а очекује се долазак и представника Владе Србије и Комисије за нестала лица Србије.

Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: