Press "Enter" to skip to content

Свети Никола чува Приштину

Фото: приватна архива

У неверици сам гледала нестајање једног вољеног храма, иконостаса, олтара и парохијског дома, захвална што је отац Мирослав жив и здрав


Светом Николају Мирликијском Чудотворцу посвећена је црква Светог Николе у Приштини изграђена 1830. године на иницијативу тамошњих Срба јер су се до изградње светиње молили по хришћанским кућама.

Један оброк много наде

Одлазила сам у њу током спорадичних посета Косову и Метохији, због избеглица из Републике Српске Крајине у периоду од 1995. до 1998. године, а онда је она за мене добила посебно значење.

Прво 1999. године када је блаженопочивши Митрополит Амфилохије у њој дочекао приштинске Србе, који нису знали шта им је чинити након доласка КФОР-а, а онда и током Мартовског погрома када сам са британском војском учествовала у евакуацији оца Мирослава.

Слика
Фото: приватна архива

Свештеника ког смо прво једва нашли у диму и ватри, а затим и једва извукли из парохијског дома док је ватра гутала цркву и све око ње.

Гушиле су ме сузе и дим.

У неверици сам гледала нестајање једног вољеног храма, иконостаса, олтара и парохијског дома, захвална што је отац Мирослав жив и здрав.

Слика
Фото: приватна архива

Био је скамењен од бола за уништеном светињом. Ушао је у оклопно возило грчевито рукама стежући једно кандило и пар малих иконица.

Црква је обновљена и стављена у функцију 2008. године.

Пише: Нина, Српска Рамонда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: