Press "Enter" to skip to content

Три сићевачке иконе: Документарни филм о чудотворним иконама (Видео)

„Три сићевачке иконе“ је документарни филм о чудотворним иконама Мајке Божије Сићевачке, Светог Јована Крститеља и Свете Петке Иверице


Манастир Сићево је средњовековни српски манастир, не може се са сигурношћу одредити време настанка овог манастира, али народно предање говори да је задужбина браће Мрњавчевића. Током турских освајања манастир је разорен, а садашња манастирска црква је из прве половине 17. века (1647.), посвећен је Богородичином Ваведењу. Манастир се налази у атару Сићева у оштини Нишка Бања, а познат је по чудотворној икони Мајке Божије Сићевачке

Фото: YouTube Print Screen „Три сићевачке иконе“

Манастир Светог Николе је средњовековни српски манастир који се помиње у турском попису из 1498. године и тада је такође био посвећен Светом Николи, садашња црква је из прве половине 19. века. Манастир се налази у селу Манастир, у општини Нишка Бања на око 17 km, источно од Ниша према Пироту, у почетном делу Сићевачке клисуре.

Фото: YouTube Print Screen „Три сићевачке иконе“

Манастир Свете Петке „Иверица“ је средњовековни српски манастир из прве половине 14. века, настао у време Стефан Урош V. Манастир се налази у атару Островице у оштини Нишка Бања на око 20 km, источно од Ниша према Пироту, у средишњем делу Сићевачке клисуре. Данашња манастирска црква је из 1896. године, а подигли су је војници Српске војске. Манастир Свете Петке „Иверица“ је први и једини војни манастир у Српској православној цркви и носио је назив — Краљевски српски војни манастир „Света Петка Иверица“, а у њему су служили војни свештеници све до Мајског преврата.

Фото: YouTube Print Screen „Три сићевачке иконе“

Филм је у режији Ђорђа Бојанића професора историје и уредника сајта Српска историја и ђакона Дејана Јовановића. Наратор у филму је Бобан Коцев, водитељ радиа Епархије нишке – Глас, а филм је снимљен уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија.

Како кажу аутори филма циљ им је да се о овим чудотворним иконама чује и да људи широм Србије сазнају нешто више о њима.

О иконама говоре игуманија манастира Светог Николе мати Вероника, игуманија манастира Свете Петке Иверице мати Анастасија, рестауратор проф. Франц Цурк и мастер конзервације и рестаурације Марија Цурк.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда

Један оброк много наде

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: