Press "Enter" to skip to content

Трифуновић: Нема Тачијеве одговорности без одговорности команданата КФОР-а

Координатор српских удружења породица несталих, киднапованих и убијених Срба на Космету Милорад Tрифуновић каже да не очекује да ће бивши командант терористичке ОВК Хашим Tачи и његова десна рука Кадри Весељи заједно са осталих десетак најодговорнијих албанских злочинаца одговарати за злочине над Србима и неалбанцима, јер „у тужилаштву и судницама сједе представници држава које су осмислиле пројекат независно Косово“


Према његовим ријечима, да би правда стигла одговорне, морали би бити искључени сви који долазе из земаља из којих је сачињен пројекат „прогоном Срба до независног Косова“.

„Мора одговарати управо пет команданата зона Кфора – Немачка-Призрен, Италија-Пећ, Велика Британија-Косовски округ, Француска-Косовска Митровица /север Косова/ и САД-Косовско поморавље, као и командант Кфора Михаил Џексон и /бивши/ шеф Унмика Бернар Кушнер заједно са вођама терористичке ОВК. У периоду од повлачења српске војске и полиције, 11. јуна 1999. године до истека 2000. године, 75 одсто Срба са списка убијено је, нестало или киднаповано и протерано око 200.000 Срба“, навео је Tрифуновић.

Он наглашава да ће све док међународна заједница не схвати да „џелату не може судити џелат“ питање одговорности бивших команданата ОВК бити чисто политичко и да је тешко вјеровати да ће било ко одговарати, почевши од Tачија.

„Ми смо тражили, доставили десетине хиљада писаних изјава, стотине хиљада фотографија и другог доказног материјала, али испада да је тај материјал завршио у рукама онога који сада заступа Tачија /бивши хашки тужилац Џефри Најс/“, каже Трифуновић.

Он је истакао да је Специјални суд у Хагу посљедња шанса, али је изразио бојазан да ће Тачи своје изјашњавање у тужилаштву, по још непотврђеној оптужници, искористити за нагодбу.

Један оброк много наде

„Себе ће аболирати, али ће суд наставити да ради и пред њим се неће судити људима по чијем су налогу извршени масакри у Старом Грацку, Ливадицама, Волујку, Обилићу, Церници, већ извршиоцима и обичним плаћеницима“, сматра Трифуновић.

Tрифуновић није желио да коментарише улогу Џефрија Најса, али је рекао да једино што од њега очекује јесте да каже – „нема довољно доказа у случају Тачи и остали“, јер је, како наводи, те доказе давно прослиједио Tачију и његовим сарадницима на обраду.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи и данас ће бити саслушаван у тужилаштву Специјалног суда у Хагу због оптужби да је као некадашњи командант терористичке ОВК-а учествовао у убиству око стотину Срба, Албанаца, Рома и политичких противника.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине ОВК-а предало је крајем јуна вијећу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недјела.

У децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извјештај Савјета Европе у којем је наведено неколико бивших вођа терористичке ОВК-а који су умијешани у ратне злочине.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: