Press "Enter" to skip to content

У Грачаници обиљежене 23 године од почетка НАТО агресије

Грачаница - НАТО агресија - сјећање Фото: Срна

У Грачаници су данас обиљежене 23 године од почетка НАТО агресије бивше Савезне Републике Југославије, те у у присуству неколико десетина Срба из Грачанице и околних српских села служен парастос, положени вијенци и цвијеће испред Дома културе


Директор Народне библиотеке из Приштине са измјештеним сједиштем у Грачаници Бранкица Косотић истакла је у обраћању да се никада не смије поновити, нити заборавити бомбардовање бивше СРЈ, злочин који је над Србима и српском државом починило 28 земаља чланица НАTО-а без сагласности Савјета безбједности.

„У тој акцији усмереној против Срба и државе Србије страдали су недужни, убијана деца и цивили, рушене куће, фабрике и мостови, а све с циљем прогона Срба са Косова и Метохије и стварања назови државе Косово без Срба“, навела је она.

Учитељ Љубомир Максимовић рекао је Срни да је такозвани „Милосрдни анђео“ који су спровеле чланице НАTО-а унапријед припремљени сценарио расељавања српског становништва са простора јужне српске покрајине.

Један оброк много наде

Он је навео да су, захваљујући том злочиначком подухвату из свих урбаних средина јужно од Ибра протјеране српске школе и све што је значило српску културу, те, како је навео, очишћени градови од живих Срба.

Парох Грачанице Светомир Арсић рекао је Срби треба да буду одани Светосављу и свему што их чини народом чији су коријени дубоко у крсту.

НАТО је 24. марта 1999. године, рушећи међународно право и мимо Савјета безбједности УН, започео агресију на СР Југославију. Tоком агресије, кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом.

У бомбардовању које је завршено 10. јуна 1999. године протјерано је, према званичним подацима УНХЦР-а, 230.000 Срба и неалбанаца, а на подручје Косова и Метохије у првих неколико дана послије повлачења српске војске и полиције 11. јуна стигло је око 800.000 Албанаца, укључујући и Албанце из Македоније и Албаније.

Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: