Press "Enter" to skip to content

У недјељу помен убијеним Србима из Ратковића

У сребреничком селу Ратковићи у недјељу, 21. јуна, биће служен парастос и обиљеженo 28 година од убиства 24 Срба из тог села, већином цивила, којe су на свиреп начин у њиховим кућама и двориштима побиле муслиманске снаге из околних села и Сребренице на тај датум 1992. године


Парастос убијеним Србима из Ратковића биће служен код споменика изнад села који су подигли преживјели мјештани и гдје се једном годишње окупљају да одају пошту, положе цвијеће и прислуже свијеће за покој душа убијених сродника и комшија.

Помен организују Борачка организација и Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице, у зору тог јунског јутра упале су у српско село Ратковићи и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекли у, углавном, старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, слијепе, глувонијеме, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Један оброк много наде

Мањи број мјештана успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти, захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикару и бујад гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није правоснажно осуђен.

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како је наведено, недостатка доказа да су то они починили.

Смањује се и број свједока јер људи умиру и питање је да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца злочина у Ратковићима да би испричали како су ту убијани Срби и ко је то учинио.

Ратковићи су прије 28 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у шибље зараслом селу, за двије деценије након рата подигнут је споменик настрадалим мјештанима и обновљено је свега осам кућа, али због непостојања пута само један мјештанин се вратио у село, а током љета још седморо мјештана долазе и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село свједочи још понека зидина која није потпуно зарасла у шибље и остругу, те споменици и крстови у сеоском гробљу које су сродници поново подигли својим прецима јер су зликовци приликом упада у село полупали споменике и оскрнавили гробове у намјери да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору.

Чланови Борачке организације, родбина и пријатељи погинулих посјетиће Ратковиће у недјељу и у 11.00 часова одати дужну почаст палим српским жртвама, саопштено је из сребреничке Борачке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: