Press "Enter" to skip to content

У ПИСМИМА ПАПИ НАДБИСКУП ВРИЈЕЂАО СРБЕ И ЗАГОВАРАО КАТОЛИЧКУ ДРЖАВУ

Хрватски надбискуп Алојзије Степинац у својим спорним писмима Папи Пију Дванаестом Србе православце констатно је називао шизматицима и отворено показивао да жели њихов нестанак из Хрватске


Историчар Хрвоје Класић објавио је дијелове тих писама на порталу „Нет.хр“, истичући да су то писма о којима је говорио патријарх српски Порфирије.

Степинац, кога Католичка црква у Хрватској кандидује за свеца и очекује да Ватикан то потврди, у писму папи Пију цитира усташког ратног министра Славка Кватерника: „Или ће Хрватска бити католичка земља, или нека нестане“.

За Србе православце који су под пријетњом за голи опстанак прелазили у католицизам, Степинац нема лијепих ријечи већ их оптужује да то раде због новца и привилегија.

„Пошто је власт католичка, осјећа се велики пораст обраћења Жидова и православних шизматика у католичанство. Морамо бити врло пажљиви приликом њихова примања, пошто су у питању материјални интереси“, тврди Степинац.

У обраћању папи Степинац наводи да „у круговима власти постоји најбоља жеља да се Хрватска претвори у католичку земљу“.

„Жеља оних који тренутно владају Хрватском /усташа/ да проведу у дјело учење Католичке цркве ставља нам обавезу да им помогнемо и да их подржимо са свом лојалношћу и снагом којом располажемо“, писао је Степинац Пију Дванаестом.

У својим писмима папи Степинац хвали усташког поглавика Анту Павелића и пише: „Мора се узети у обзир и вредновати чињеница да је Павелић истински католички практични вјерник, и да жели створити, упркос огромним проблемима, једну католичку државу у Хрватској“.

У тренутку када Степинац пише ово писмо, подсјећа историчар Класић, већ неколико седмица постоји логор Даница покрај Копривнице у који усташе одводе стотине па хиљаде невиних Срба и Јевреја.

Један оброк много наде

Двије седмице прије првог Степинчевог писма папи 14. маја 1941. године – 28. априла усташе су поубијале 200 сељака српске националности из села Гудовца крај Бјеловара, а само три дана прије овог писма /12. мај/ убили су и око 400 Срба из Глине и околине.

О свим наведеним случајевима надбискуп Степинац је био одмах обавијештен.

И у другом писму упућеном папи Пију 14. јуна исте године Степинац са мржњом пише о Србима православцима.

„Велики је интерес Срба шизматика да уђу у Католичку цркву. Сигурно то чине под дојмом да власт подржава католичанство. Али не може се порећи нити да их тјера и сва биједа шизматичке цркве“, наводи Степинац.

Он у писму папи истиче: „Када би поглавник Павелић био 20 година на челу владе, шизматици би били посве ликвидирани из Хрватске“.

Ова писма су у посједу патријарха српског Порфирија наводи историчар Хрвоје Класић и напомиње да је о њима говорио у интервјуу Хрватској телевизији.

Класић је навео неке од пасуса из тих писама, износећи да су ти ставови посебно проблематични.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: