Press "Enter" to skip to content

У ПОТОЧАРИМА ИМЕНА 79 БОШЊАКА КОЈИ СУ НАКОН 2003. БИЛИ ЖИВИ

Mustafa Öztürk - Anadolu Agency

На спомен-плочама у Меморијалном центру у Поточарима бошњачким жртвама страдалим јула 1995. године уклесана су имена 79 Бошњака који су након 2003. године били живи, а дио њих је жив и данас, наведено је у документацији агенција које су истраживале овај догађај, а која се налази у посједу портала „Бањалука.нет“


Из документације је видљиво је да се на спомен-плочама у овом меморијалном центру налазе имена најмање 79 лица бошњачке националности, а која су након 2003. године имала пријављено мјесто пребивалишта на подручју БиХ, односно осам година након догађаја у Сребреници из јула 1995. године.

Документација показује и да су нека од тих лица у периоду након 2003. године чак и подносила захтјеве и добијала неке од идентификационих докумената на своје име, иако им се имена истовремено налазе на списку бошњачких жртава из Сребренице јула 1995. године, наводи овај портал.

На спомен-плочама у Поточарима на које су уклесани подаци о убијеним и несталим Бошњацима из Сребренице 1995. године са списка Федералне комисије нека су имена и лични подаци понављани по два пута и за сада су евидентирана четири таква случаја.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић рекао је портал „Бањалука.нет“ да се догађаји у Сребреници јула 1995. године и даље покушавају представити и домаћој и међународној јавности као нешто што не одговара чињеницама и ономе што се заиста десило на том простору.

Један оброк много наде

„У међувремену се појављују и лица, која су жива, постоје подаци да су се касније појављивали, подносили захтјев за лична документа. Оно што смо још током својих истраживања увидјели, јесте да има значајан број лица која се никада нису водила у пријератној бази грађанских стања, што је као данашњи ЦИПС“, навео је Којић.

Он је истакао да се као страдала лица води више од 800 оних за које је утврђено да нису никада имали ниједан лични документ, што је заиста невјероватно.

„Ми смо дошли до значајних података у вези са тим догађајима“, рекао је Којић и истакао да је значајно да је формирана Међународна комисија за истраживање догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992-1995 године јер се догађаји на том подручју морају посматрати кроз цијели период рата, а не само у јулу 1995. години.

Он је закључио да се ускоро очекује и одговор од међународних независних стручњака и да те одговоре сви треба да прихвате као утврђене и релевантне чињенице.

Лица која су од 2003. године идентификована као жива су: Алић /Механ/ Селман; Сребреница; Арифовић /Зулфер/ Мевзудин, Хаџићи; Бегић /Мујо/ Мевлудин, Сребреник; Челебић /Мехмед/ Реџо; Чивић /Осмо/ Назиф, Tузла; Чомић /Шабан/ Мехо, Илијаш; Чомић /Суљо/ Мирзет, Лукавац; Дагић /Ахмет/ Халил, Братунац; Делић /Шабан/ Ахмо, Илијаш; Делић /Незир/ Ћамил, Вогошћа; Делић /Селим/ Хазим, Лукавац; Делић /Садо/ Омер, Tузла; Дервишевић /Бекир/ Сенудин, Лукавац; Ђозић /Сејид/ Хамед, Илијаш; Џанић /Шабан/ Сафет, Tузла; Хајдаревић /Хусеин/ Шабан, Илијаш; Халиловић /Ибро/ Осман, Вогошћа; Харбаш / Хасан/ Самир, Живинице.

Међу њима су Хасановић /Алија/ Амир, Сребреник; Хасановић /Едхем/ Бесим, Братунац; Хасановић /Хајдин/ Есмир, Подлугови-Илијаш; Хасановић /Хусо/ Хајрудин, Сребреник; Хасановић /Хусо/ Хусејин, Живинице; Хасановић /Смајо/ Мехо, Сребреник; Хасановић /Алија/ Мухарем, Tурија-Лукавац; Хасановић /Есед/ Нефаил, Подлугови-Илијаш; Хасић /Заим/ Назиф, Вогошћа; Хасић /Хусејин/ Нијаз, Tузла; Хоџић /Рашид/, Рамиз, Хурачићи-Лукавац; Хусејиновић /Фехим/ Бекир, Братунац; Хусејиновић /Исмет/ Идриз, Братунац; Ибрахимовић /Хакија/ Несиба, Вогошћа; Јахић /Асим/ Расим, Братунац; Кабиловић /Бего/ Сакиб, Tузла; Кадрић /Омер/ Ибро, Tузла; Каменица /Шабан/ Мевлудин, Сребреник; Карамујић /Мустафа/ Музфир, Илиџа; Карић /Хакија/ Хајрудин, Живинице; Кланчевић /Едхем/ СенадВогошћа.

У овим лица су и Клемпић /Мустафа/ Хасиб-Хакија, Градачац; Малатић /Смаил/ Хасан, Грачаница; Мехић /Осман/ Јунуз, Сребреник; Мехмедовић /Мустафа/ Мухамед, Добој-Исток; Мехмедовић /Осман/ Мухамед, Подлугови-Илијаш; Мехмедовић /Каро/ Рамо, Хаџићи; Мехмедовић /Шабан/ Суљо, Сребреница.

Ту су и Меканић /Мехмед/ Ибрахим, Кладањ; Мујић /Мустафа/ Абид, Илијаш; Мујић /Мустафа/ Мујо; Мујић-Варешевић /Реџо/ Шефика, Бановићи; Муминовић /Мустафа/ Адем, Сребреник; Муратовић /Омер/ Јусуф, Сребреница; Мустафић /Ибрахим/ Сенад, Живинице; Мустафић /Мехмедалија/ Шабан, Симин Хан-Tузла, Нукић /Бајро/ Елмир, Зворник.

Ова лица су и Омеровић /Алија/ Мехмед, Хаџићи; Омеровић /Мехмед/ Мехидин, Лукавац; Омеровић /Мехмед/ Мехо, Лукавац; Омеровић /Зајим/ Мирсад, Братунац; Омеровић /Шемсо/ Шефик; Османовић /Ибрахим/ Азем, Завидовићи; Османовић /Шабан/ Осман Ново Сарајево; Поробић /Омер/ Енвер, Илијаш; Рахмић /Рифет/ Изет, Лукавац; Риђић /Муниб/ Вахидин, Братунац; Салиховић /Хасо/ Хасан, Градачац; Салиховић /Ибрахим/ Кемал, Tузла; Салиховић /Хасан/ Зулфер, Илијаш; Салкић /Шабан/ Мехо, Илијаш; Салкић-Бумбуловић /Хакија/ Седина, Сребреница.

Међу њима су Сејдић /Бећир/ Зијад, Ступ-Илиџа; Синановић /Салко/ Нурија, Лукавац; Смајловић /Осман/ Јусуф, Сребреница; Сулејмановић /Захир/ Фикрета, Грачаница; Шаћировић /Вахид/ Махмут, Илиџа; Шечић /Рашид/ Акиф, Грачаница; Шпијодић /Јакуф/ Мустафа, Илијаш; Велић /Мустафа/ Алија, Сребреник и Захировић /Рамо/ Шабан, путне исправе лицу издате у дипломатско-конзуларном представништву БиХ у Вашингтону – САД.

На фотографијма докумената које је објавио портал banjaluka.net могу се видјети подаци о лицима која су била жива до 2003. године или су жива и данас.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

5 Comments

  1. стрпљиво и мудро стрпљиво и мудро 6. јула 2020.

    Тако је најбоље – подацима, проверама, резултатима озбиљног рада, изношењем у јавност на озбиљан и проверљив начин. Наставите тако!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: