Press "Enter" to skip to content

У тајности снимљен серијал о црквама и манастирима…

Цјелокупно српско православно насљеђе на Косову и Метохији, које и данас живи у српским црквама и манастирима, биће представљено у великом серијалу „Филмских новости“, капиталном пројекту који је три године сниман у тајности да би се избјегле све могуће препреке


Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, али и цркве и манастири у Соколици, Зочишту, Богутовцу, Штрпцу, Урошевцу, Липљану и још 180 локација на којима су и црквишта и манастири, мјеста на којима су некад биле светиње, први пут је овјековјечено оком камере и наћи ће се у серијалу који представља хришћанско насљеђе у јужној српској покрајини.

Један од главних циљева серијала је да се покаже да на Косову и Метохији нису само грађевине, већ жива Црква Христова, која се на овом мјесту брани.

Серијал је преведен на пет језика, а први ће га видјети гледаоци у Србији и Русији.

Првих 30 епизода које представљају сегменте српског историјског, културног и духовног идентитета на Косову и Метохији већ је монтирано.

Директор „Филмских новости“ Владимир Томчић рекао је данас за „Спутњик“ да је на пројекту радило готово 70 људи, стручњака, историчара, историчара умјетости, археолога, антрополога, теолога и етнолога.

„Многе локације на Косову и Метохији није било лако снимати из познатих разлога, али смо ангажовали и локалне камермане, монтажере. Упркос увреженом мишљењу да се све што вреди налази у Београду, они су се показали одличним. Ти млади људи урадили су одличан посао“, рекао је Томчић.

Један оброк много наде

Један од стручњака ангажованих на пројекту, историчар Дејан Ристић рекао је да је први пут на систематичан начин направљен документарни филмски материјал који је истовремено прворазредни историјски извор.

Он је навео да је пројекат рађен да би се и међународна јавност, доносиоци политичких одлука, интелектуална елита, која у западним земљама итекако утиче на политичке одлуке и формирање јавног мњења, упознала са историјским чињеницама, јавно доступним и провјерљивим историјским чињеницама.

Серијал је добио подршку више министарстава, националних установа културе, а реализован је са благословом блаженопочившег патријарха Иринеја и владике рашко – призренског Теодосија, али и уз подршку Унеска.

План је да серијал ексклузивно емитује јавни сервис, преговори су при крају, а директор „Филмских новости“ за Спутњик је рекао да упоредо трају преговори са руском црквеном телевизијом „Храм“.

Хришћанско, историјско, духовно и уметничко насљеђе Срба са Косова и Метохије наћи ће се и на специјализованим ЈуТјуб каналима.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: