Press "Enter" to skip to content

У ткиву двојице Срба утврђено 500 пута више Уранијума

Фото: Срна

У ткивима двојице Срба, жртава НАTО бомбардовања Србије, утврђено је присуство 500 пута већих доза уранијума од уобичајених у људском тијелу, показала је анализа судског вјештака и професора на Универзитету у Риму Рите Чели


Ријеч је о резултату анализе количине осиромашеног уранијума код двојице грађана Србије – војника који је боравио на Косову и Метохији и цивила који се налазио у близини бомбардованог Министарства одбране у Београду 1999. године.

Челијева истиче да толико присуство уранијума до сада није утврђено ни код једног војног или цивилног субјекта у свијету.

„Утврђена количина је застрашујућа. Ниво осиромашеног уранијума који сам нашла у ткиву двојице грађана Србије је драматичан“, оцијенила је Челијева.

Она је прецизирала да се у свим затеченим металима појављује уранијум 238, који потиче из пројектила које су користиле НАТО снаге у бомбардовању БиХ и у Србији, посебно на Косову и Метохији.

То дејство је сигурно захватило околне земље, као што су Албанија и Сјеверна Македонија“, рекла је Челијева за „Вечерње новости“.

Она је навела да толики квантитет уранијума није забиљежен нигдје на свијету, гдје није вођен рат.

Челијева је указала да тешки метали из узорака из Србије дефинитивно нису метали који се везују за индустријску производњу, те да су упоређени са узорцима свих земаља, чак Јапана и Кине, гдје постоји велика индустријска загађеност, али да тих метала тамо нема.

Можемо да јасно кажемо да су то метали присутни само у војним пројектилима с осиромашеним уранијумом. Тешки метали нађени у два узорка из Србије не долазе од спољног загађења, већ потичу из бомбардованих подручја и присутни су само у пројектилима са осиромашеним уранијумом“, рекла је Челијева.

Један оброк много надеЕкспертиза је, како тврди, научно необорива, лишена претпоставки и утемељена у лабораторијским мјерењима, те урађена у најопремљенијој лабораторији за ту врсту истраживања у Торину.

Лист оцјењује да су ово до сада најјачи докази да су грађани Србије било изложени смртоносном дејству тешких метала из пуњења НАТО пројектила, што ће имати важну улогу у правној борби за доказивање да из 1999. године потичу и узроци малигних болести стотина грађана Србије.

Прва приватна тужба са захтјевом за одштету жртвама због обољења од посљедица НАТО бомбардовања СР Југославије поднинијета је суду у Београду 20. јуна 2021. године, као резултат српског и талијанског адвоката Срђана Алексића и Анђела Тартаље.

Тартаља је затечен анализом докторке Чели, истичући да њени закључци јасно упућују на одговорност НАТО-а, те подсјећа да за ратни злочин нема имунитета.

Прво рочиште заказано је за Београд, за 16. октобар, а прикупљеној документаицји и вјештачењима сада се придружује и налаз Рите Чели, који се издваја по драматичном закључку.

Вјештачења Челијеве на италијанским судовима допринијела су рјешавању око 300 случајева, у којима је доказан узрочник обољења или смртност италијанских војника који су бораивли на контаминираном терену.

До сада је прикупљено 3.340 тужбених захтјева за одштету, а адвокати Алексић и Тартаља истичу да то треба да плати НАТО, односно земље чланице.

„Као што дијеле одговорност, нека подијеле и одштету“, каже Тартаља.

Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: