Press "Enter" to skip to content

У три објекта на Петровдан спаљено 20 људи

фото: Radio Free Europe / Radio Liberty

Многи од убијених, али и рањених и, чак, живих и неповријеђених људи спаљени су заједно са кућама у којима су живјели – то се догодило у Залазју на Петровдан, 12. јула 1992, гдје је око 20 људи спаљено у три објекта


Или у Подравању, гдје су људи печени на ражњу /на основу пронађених тијела није се могло закључити да ли су жртве већ биле мртве или су мучене док су још биле живе/, пише у Меморандуму о ратним злочинима и злочину геноцида у источној Босни /општине Братунац, Скелани и Сребреница/ против Срба од априла 1992. до априла 1993. године, аутора Миливоја Иванишевића.

Људи су спаљени у својим кућама у многим селима: Бљечева, Крњићи, Ратковићи, Јежестица.

Десетине породичних кућа изгорјеле су у пламену заједно са својим становницима, пише у Меморандуму чије дијелове преноси Срна.

Многе од убијених особа које су размијењене или извучене на друге начине са мјеста смрти имале су трагове опекотина, угљенисане дијелове тијела, пресјечена грла, разбијене лобање, поломљене руке и ноге у неколико случајева, одсјечене главе. Неријетко су чак и мртви масакрирани.

Веома велики број жртава убијен је на изразито перфидне начине из засједа и појединачним пуцњевима /снајпери/. Возила и пролазници су заустављани не само на локалним и регионалним путевима него и на њивама, у пољима, шумским стазама… Гдје год су се људи кретали.

Један оброк много наде

Није могуће ни замислити број масакрираних људи, спаљених, оних којима је пресјечено грло или су убијени на друге начине у затворима у подручјима под контролом муслимана. Истина о судбини затворених и приведених Срба мораће да сачека боља времена. Може се очекивати да ће, када такво вријеме дође, документација коју ми посједујемо морати да прође радикалне измјене и да ће коначан број настрадалих и жртава дочарати још трагичнију слику, пише у Меморандуму из 1993. године.

На основу прелиминарног увида у масакре који су почињени над цивилном популацијом или затвореницима или притвореницима, могу се дати први закључци и резултати истраге.

Жртве су убијане мучењем или масакрирањем, о чему ексклузивно свједоче аутентична документација или свједоци.

Миливоје Иванишевић је аутор Студије о ратним злочинима и злочину геноцида у источној Босни /општине Братунац, Скелани и Сребреница/ против Срба од априла 1992. до априла 1993. године, која је на иницијативу предсједника СР Југославије Добрице Ћосића преименована у Меморандум југословенске Владе, документ који је достављен УН, Стејт департменту, Комитету за спољне послове Сената, те Цији 1993. године.

Документ је на адресе у Вашингтон однио професор Дарко Танасковић, а тадашњи југословенски амбасадор при УН Драгомир Ђокић Меморандум је упутио генералном секретару УН.

Наставак сутра…

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: