Press "Enter" to skip to content

Велика битка на Мачковом камену

Мјесец дана послије српске побједе у Церској бици, дијелови Прве српске армије и Шеста аустроугарска армија су у Првом свјетском рату започели 19. септембра 1914. године крвави бој на Мачковом камену, на планини Јагодњи, у сјеверозападној Србији


Послије четвородневних борби без предаха, у којима је погинуло око 800 Срба и око 1.200 непријатељских војника, бројношћу и артиљеријом надмоћне аустроугарске трупе принудиле су на повлачење српске снаге, које су трпјеле велику оскудицу у муницији због кашњења савезничких испорука.

На Мачковом камену је у борби прса у прса погинуо и командант Четвртог пјешадијског пука Првог позива потпуковник Душан Пурић.

После неуспјеха Аустроугарске у Церској бици, они су се одморили, попунили 5. аустроугарску и 6. армију и прешли у напад 6. септембра 1914.

Српска 2. армија је успјела да задржи 5. аустроугарску на обалама доње Дрине, али је 6. армија прешла Дрину, потисла српску 3. армију и заузела Гучево, Борању и Јагодњу, десним крилом избивши на Соколску планину.

Српски 5. прекобројни пук уз подршку пољске артиљерије почео је напад на аустроугарску одбрану ујутро 19. септембра, али је због снажног отпора одбијен.

Један оброк много наде

Напади Срба се настављају током дана, а уз губитке српска војска заузима јуришем предње положаје непријатеља. Противнапад Аустроугара је одбијен, али највиши врх је остао у њиховим рукама.

Забиљежено је више свједочења војника о овој бици, а неки међу њима су и одликовани Карађорђевом звјездом.

Захвална отаџбина палим војницима подигла је више споменика. Спомен-костурница на Мачковом камену завршена је 1931. године, а Спомен-црква Вазнесења Господњег у Крупњу подигнута 1932. На оба локалитета налазе се мошти бораца, а у крипти цркве изложене су фотографије са бојног поља и вијенци.

У крипти је и споменик мајору Светиславу Марковићу који је повео војнике у самоубилачки јуриш на аустријску војску.

Тај догађај, цјелукупни контекст битке и херојство јунака инспирисали су писца Вељка Петровића који их је описао у свом дјелу „Изданци из опаљена грма“.

У бици на Мачковом камену учествовао је и принц Ђорђе Карађорђевић и био тешко рањен, а своје сјећање на тај бој описао је у аутобиографији.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: