Press "Enter" to skip to content

Вратити земљу Високим Дечанима

Шефови мисија Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД затражили су у заједничкој изјави од привремене Владе Косова да без даљег одгађања примијени Одлуку Уставног суда самопроглашеног Косова из 2016. године о враћању земљишта манастиру Високи Дечани


У заједничком саопштењу, објављеном на „Твитеру“ америчке Амбасаде у Приштини, наведено је да је 22. марта именована нова привремена Влада са снажним мандатом за реформу и поштовање владавине закона.

„Један од кључних тестова њене решености биће примена одлуке Уставног суда из маја 2016. године о упису земљишта манастира Дечани“ прецизирали су амбасадори и упозорили да је поштовање владавине закона обавеза свих влада.

Један оброк много наде

Уставни суд самопроглашеног Косова потврдио је власништво Високих Дечана над 24 хектара земље која је 16 година била под судским спором.

У наведеној одлуци Уставни суд самопроглашеног Косова није прихватио одлуку апелационог вијећа специјалне коморе Врховног суда да се предмет поново врати Основном суду у Дечанима.

Уставни суд је утврдио да је претходна одлука Врховног суда самопроглашеног Косова, од 27. децембра 2012. године, којом је потврђено власничко право манастира на земљу у спору, res judicata – правоснажно пресуђена радња.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: