Press "Enter" to skip to content

Времеплов: Догодило се на данашњи дан

 Данас је четвртак, 2. јул, 184. дан 2020. До краја године има 182 дана.


Пратите нас на друштвеним мрежама:

1867. – Црна Гора објавила рат Отоманском царству у српско-турском рату. Као учесници у рату против Турака на Берлинском конгресу 1878. призната јој је самосталност и одобрен излаз на Јадранско море добијањем градова Бар и Улцињ.

1941. У Грачацу, у јужним дијеловима Лике, у селу Осредци, усташе, под командом Љубомира Квартерника и Вјекослава Макса Лубурића праве покоље, над 22 Срба, који су свирепо убијени.

1990. – Скупштина југословенске републике Словеније усвојила Декларацију о “потпуној самосталности”, односно о отцјепљењу од Југославије, што је потом и учињено насилним путем, супротно важећем уставу.

1990.  У Приштини, 14 албанских делегата АП Косова и Метохије, доноси Декларацију о Космету као 7. републици СФР Југославије.

1991. У Јакшићу, код Славонске Пожеге (Западна Славонија) убијен је Србин Јово Кљајић (53) тако што је брутално претучен у својој породичној кући, ул. Колодворска 108. док је његова породица трпела стаховито малтретирање.

1991. У Вуковару је минирана кафана “Попај”, чији је власник српске националности.

1992. – Умро српски писац Борислав Пекић, један од највећих у српској литератури, романсијер са изразитим смислом за суптилно нијансирање, психолошку и социолошку анализу, прожету ироничним односом према свијету. Дјела: романи “Време чуда”, “Ходочашће Арсенија Његована”, “Успење и суноврат Икара Гулбекијана”, “Како упокојити вампира”, “Златно руно”, “Атлантида”, “Нови Јерусалим”, “Аргонаути”, “Писма из туђине”, “Године које су појели скакавци”, “Беснило”, драме “Како забавити господина Мартина”, “На лудом белом камену”, сценарио за филм “Дан четрнаести”.

Борислав Пекић
Фото: Импулс Портал

1993. У Стоцу, (Херцеговина) је обављена је размјена заробљеника имеђу Републике Српске и ХЗ Херцег-Босне. Слободу је угледало 135 српских цивила из Мостара.

1995. – Кошаркашка репрезентација Југославије тријумфално обиљежила повратак послије суспензије спортских санкција, побиједивши у финалу првенства Европе у Атини екипу Литваније резултатом 96:90 /48:49/.

Djordjevic FINAL SHOWTIME (Eurobasket, Athens 1995) - YouTube
Фото: Youtube

1999. – Француски министар здравља Бернар Кушнер изабран за шефа цивилне мисије УН на Косову, а генерални секретар УН Кофи Анан именовао Американца Џејмса Ковеја за његовог замјеника.

1999. – Високи представник у БиХ Карлос Вестендорп донио одлуке о измјенама и допунама три закона о имовинским правима у Федерацији БиХ. Одлуке се односе на закон о престанку примјене закона о напуштеним становима, Закон о престанку примјене закона о привремено напуштеним некретнинама и власништву грађана и Закон о продаји станова за које постоји станарско право.

2004. – Мaнaстир Висoки Дeчaни, који датира из 14. вијека, уврштeн нa листу свјeтскe бaштинe Унеска.

Manastir Visoki Dečani - Wikipedia
Фото: Википедија

2008. – Преминуо академик Дејан Медаковић, некадашњи предсједник САНУ.

Наслов и опрема: Српска Рамонда

Извор: СРНА, Злочини над Србима


Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове Удружења “Српска Рамонда”. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без претходног упозорења.

More from ИсторијаMore posts in Историја »
More from ЧланциMore posts in Чланци »

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.