Press "Enter" to skip to content

Забринутост након серије провала и крађа у неколико храмова

Епархија рашко-призренска Српске православне цркве саопштила је да је у посљедњих 10 дана проваљено и опљачкано шест храмова и црквених објеката на подручју те епархије и апеловала да косовска полиција и међународне организације учине максималан напор да напади на вјерске објекте буду спријечени а одговорни приведени правди.


„Учестале крађе и провале на нашим храмовима такође показују да је неопходно да се предузму додатне мере безбедности“, истакнуто је у саопштењу.

Из Епархије су навели да се у протеклих неколико седмица десио низ провала и пљачки православних храмова и да су сви случајеви пријављени Косовској полицијској служби.

„И овом приликом Епархија рашко-призренска још једном изражава дубоку забринутост због учесталих случајева обијања наших храмова на Косову и Метохији. Оволико провала и крађа у кратком времену изазива узнемиреност међу нашим свештенством и народом, посебно у ове свете дане Великог поста“, додаје се у саопштењу.

Према извјештајима које су Епархији доставили парохијски свештеници, 6. марта, на Задушнице, непознати извршиоци провалили су у цркву Светих апостола Петра и Павла у Клокоту и при том оштетили улазна врата, поломили прозор, „тупим предметом покушали да састружу златне листиће којима је централна икона била прекривена, при чему су је уништили, и украли око 200 евра“.

Истог дана ујутро проваљено је у цркву Свете Тројице у Партешу, када је извршена преметачина и обијена је каса, у којој се налазио новац од дневног прихода од продаје свијећа поводом Задушница.

„Непознато лице је из храма однело Плаштаницу са Христовог гроба, икону Светог Јована Крститеља и новац из касе у износу од 15.000 динара /око 250 КМ/ и 70 евра“, наводи се у саопштењу.

Један оброк много наде

У селу Горња Гуштерица, општина Грачаница, у ноћи између 15. и 16. марта обијена је и опљачкана црква Свете Недеље.

„Из цркве је украден новац са икона у вредности од 5.000 динара /45 евра/, улазна врата су проваљена и причињена је друга материјална штета, а провалу су приметили мештани овог села у јутарњим часовима са својим свештеником о томе обавестили полицију која је направила увид“, додаје се у саопштењу.

Из Епархије наводе да је на подручју општине Штрпце, у селима Драјковце и Доња Битиња, 13. марта надлежни свештеник пријавио провалу и пљачку у двије цркве у његовој парохији.

„У селу Драјковце, у цркви Светих 40 мученика Севастијских, непознате особе су насилно ушле и украле одређену количину новца. У Доњој Битињи проваљена је црква и црквени звоник храма Светог Димитрија при чему су демолирана улазна врата, а из цркве је однешено 3.000 динара /око 50 КМ/, истиче се у саопштењу.

На подручју општине Пећ, у селу Витомирици, свештеник је 12. марта пријавио да је проваљен парохијски дом у изградњи поред храма Светог Апостола Луке, а украден је грађевински материјал у вриједности око 4000 евра.

На Косову и Метохији данас се обиљежава 17 година од погрома над Србима 17. и 18. марта 2004. године у којем је убијено 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика на гробљима широм Космета.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: