Press "Enter" to skip to content

Зашто? – филм о НАТО агресији

Документарни филм „Зашто“ покушава да нађе одговоре зашто је 17 држава чланица НАТО пакта извршило агресију и бомбардовало Србију у пролеће 1999. године


Том приликом је почињен стравичан геноцид од НАТО авиона из ваздуха, јер су НАТО бомбардери бацали бомбе са осиромашеним уранијумом, који оставља стравичне последице више од 100 година.

Овај документарац прати причу, тј. исповест неколико људи који живе у Београду, како су они доживели бомбрдовање Србије 1999. Шта им се дешавало, да ли су били рањени, да ли су ишли у подруме и зашто. Чега су се бојали, да ли су им сметали звукови сирене за ваздушну опасност?…

Један оброк много наде

Приказани су снимци из 1999. године, односно како је НАТО бомбардовао Београд, односно поједине зграде: Генералштаб Војске Југославије, Савезни МУП, Кинеску амбасаду, Болницу у Новом Београду и др. Затим бомбардовање Варваринског моста када је страдало на десетине цивила и још нека села у Црној Гори.

Исто тако су приказане изјаве појединих НАТО челника, америчких и руских званичника из тог периода. Приказани су и снимици насеља на Косову и Метохији, после агресије и доласка трупа КФОР-а и УНМИК-а… односно како се Албанци захваљују САД за помоћ око независности.

У филму своја сећања говоре: Зоран Ногић, Јелена Пантић, Синиша Николић, Горан Никић, Бобан Костић, Драган Ћирић, Ивана Табори, Татјана Милинчић, Др. Слободан Ивановић, Мирко Кнежевић, Мома Кнежевић, Бранко Брудар и др.

Филм потписију ауторке: Јелена Милинчић и Аниса Наоуај.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска историја

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: