Press "Enter" to skip to content

Збогом СФРЈ

Пише: Саша Митић

На дан 27.04.1992.СФРЈ је званично нестала. Србија и Црна Гора донеле су устав и направиле СРЈ. Тада сам био већ у Босни и Херцеговини, опкољена нам је била касарна и били смо таоци муслимана без струје, воде, хране. Муслимани су били на околним зградама са снајперима. И напокон СФРЈ нестаје настаје СРЈ дан 27.04.1992.

И сада се питам после дуго времена како то Хрвати и Муслимани тврде да је био међу државни рат ако се зна да је рат у Словенији трајао од 27.06.1991до 06.07.1991.још увек је била СФРЈ, ако знамо да је рат у Хрватској почео у августу 1991, а да је подписан споразум о примирју 03.01.1992. у Сарајеву потписао га је генерал Рашета (ЈНА) и министар војске Хрватске Шушак. То тринаесто примирје је и најдуже трајало. Трајало је до 27.04.1992.када се ЈНА повлачи а ХВО их напада на сваком кораку. Дакле и овде нема говора о међу државном рату.

Рат у Босни и Херцеговини је почео у марту 1992.трајао је тек двадесетак дана док СФРЈ није укинута. И ЈНА почиње и из БиХ повлачење. Дакле ни ово није међудржавна агресија. Прече би било да је агресија извршена на ЈНА и СФРЈ која се морала бранити. Сада моје лично осећање је било такво да нема СФРЈ и да сам пресрећан а тужан јер сам у чељустима рата. У официрској торбици чувао сам једну бомбу да ако ме армија БХ зароби да је искористим јер решио сам њима жив у руке никада.

И тако 27.04.1992.настаде нам Савезна република Југославија и Југословенска армија.

Ауторске текстовe са портала Удружења “Српска Рамонда”, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе ћирилично писмо!

More from Распад СФРЈMore posts in Распад СФРЈ »
More from Редакција српске рамондеMore posts in Редакција српске рамонде »
More from ЧланциMore posts in Чланци »

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.