Press "Enter" to skip to content

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Двадесет година од злочина над Србима у Ливадицама

Данас се навршило двадесет година од терористичког напада у селу Ливадице код Подујева у коме је погинуло 12 Срба, а више од 40 повријеђено


Експлозијом мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли на Задушнице у Грачаницу.

Од експлозије је на месту погинуло десет људи, а још двоје је касније подлегло повредама.

Приликом експлозије је теже и лакше рањено 43 људи.

Тада су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Најмлађа жртва злочина у Ливадицама био је двогодишњи Данило Цокић.

Током истраге је утврђено да је експлозив био смештен у цеви за дренажу испод магистралног пута, а тада је и пронађена жица дугачка око 600 метара којом је активирана направа са колико је процењено 70 до 100 килограма експлозива.

Један оброк много наде

Истог дана припадници Кфора су демонтирали још шест сличних експлозивних направа са даљинским управљачем на путевима који воде ка најудаљенијој српској енклави Штрпцу.

Једини осумњичени за напад на аутобус „Ниш експреса“ био је Фљорим Ејупи, који је ухапшен након напада, али је убрзо побегао из америчке војне базе „Бондстил“. Поново је ухапшен у јуну 2004, а Судско веће међународних судија Унмика осудило га је 2008. године на 40 година затвора, али је одлуком Врховног суда Косова 2009. године ослобођен због наводног недостатка доказа.

Поред Ејупија, за терористички напад на аутобус „Ниш експреса“ били су ухапшени Ћељи Гаши, Авдиј Бехљуљи и Јусуф Вељију, који су ослобођени, такође, због наводног недостатка доказа.

Еулекс је 2009. године покренуо нову истрагу, али је 2013. обуставио и предмет архивирао, уз могућност да ће бити активиран уколико буду пронађени „одговарајући докази“.

За овај злочин као и за бројне друге злочине почињене над Србима на Косову и Метохији још увек нико није одговарао.

КАЗНИТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У ЛИВАДИЦАМА

Парастосом у цркви Свете Недјеље и полагањем вијенаца и цвијећа на споменик убијеној Мирјани Драговић у Лапљем Селу код Приштине обиљежено је 20 година од терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице код Подујева.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је данас да све док буде Срба, они неће одустати од захтјева да се пред суд изведу и казне они који су убили 12 недужних српских цивила у аутобусу „Ниш експреса“ у селу Ливадице на путу Куршумлија–Подујево.

Он истиче да неко упорно настоји да злочине над Србима стави под тепих како би били аболирани њихови наручиоци и починиоци.

„Двадесет година ћутања о једном од најтежих злочина над Србима на Косову и Метохији је потврда наше сумње да неко упорно настоји злочине над Србима ставити под тепих“, рекао је Поповић новинарима.

Фото: Срна

Поповић је поручио да се неће одустати од трагања за истином ко је наручио и извршио злочин над 14 жетелаца у Старом Грацку код Липљана, као и одговорним за бројне злочине над недужним српским народом на Косову и Метохији.

Јелена Стојановић, сестра страдале Мирјане Драговић, рекла је да породице убијених никада неће заборавити, али могу опростити уколико буду изведени пред лице правде одговорни за овај злочин чија имена сви знају.

„Док сам жива прислуживаћу свећу на сестрином гробу и опомињати оне који суде да морају бити кажњени злочинци“, рекла је Стојановићева, која каже да међународна заједница за сада не жели да извуче из фиока предмете у којима су жртве недужни Срби.

Пјесник Ратко Поповић је у говору у цркви Свете Недјеље рекао да је очигледно да „српска жртва“ у Крајини, Републици Српској и на Косову и Метохији не постоји, да је то дио сценарија који су на Западу сковали исти они који би да Србе уче демократији.

„Никада се нећемо помирити са одлуком моћника да је правда за Србе недостижна. На то нас упозоравају страдалници који су животе изгубили само зато што су српског рода и што настоје опстати на својим огњиштима и желе да сачувају свој идентитет“, поручио је Поповић.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: