Press "Enter" to skip to content

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Навршило се 26 година од убиства Милице Лаловић (10) и Наташе Учур (9)

Данас се навршило 26 година од убиства две српске дјевојчице Милице Лаловић (10) и Наташе Учур (9), које је 11. марта 1995. године у Сарајеву убио припадник такозване Армије БиХ


Само осам мјесеци прије потписивања Дејтонског мировног споразума Милица и Наташа одиграле су своју посљедњу игру, коју је прекинута смрћу које је дошла из дијела града гдје су рођене и живјеле.

Њих је око 15:00 часова тог 11. марта у сарајевској улици Раве Јанковића снајперским хицима према изјавама очевидаца и свједока страдања са зграде „Лориса“ упуцао припадник сарајевске 101. бригаде такозване Армије БиХ Сејо Пискић.

Дјевојчице су одмах превезене у болницу Касиндо. У записнику из болнице пише да је Милица довезена мртва, док је Наташа умрла 15 минута након пријема.

Један оброк много наде

Према свједочењима тадашњих становника Грбавице, у вријеме када су убијене дјевојчице није било никаквих ратних дејстава, јер је био склопљен споразум о примирју које су надгледали француски и руски припадници међународних војних снага.

На само неколико десетина метара од њихових пунктова који су били распоређени на линији раздвајања између двије зараћене стране хладнокрвно су убијене Милица и Наташа.

О овоме злочину сведочила је Сарајка Фатима Бајрамовић, наводно злочинац се хвалио са овим злочином као и да је убио још 20 Срба на Грбавици.

„Ко зна колико их је снајпериста посматрао и око 15.30 часова одјекнула су два пуцња“, посвједочио је својевремено Милан Павловић из Сарајева.

Милица и Наташа сахрањене су једна до друге на гробљу Миљевићи у Источном Новом Сарајеву.

На Миличином споменику пише: „Посебно је вољела учити и живјети“, а на Наташином споменику налази се пјесма: Прерано си живот изгубила, својој мајци срце откинула, црној земљи младост поклонила, тек стасала младост једна, ко јабука недозрела, у вихору страшног рата, прерано је сагорјела„.

Након злочина вођа босанских муслимана и ратни злочинац Алија Изетбеговић говорио је да нису убијене српске дјевојчице него грађанке Сарајева, те да ће се открити починилац овог злочина.

Сејо Пискић никада није одговарао за овај злочин, тачније оптужница против њега никада није подигнута иако једном јесте формално приведен.

Упућени у функционисање тадашње такозване Армије БиХ тврде да је Пискић био само дио ланца команде и да је из снајпера на српска подручја пуцао по задатку свог команданта, што значи да би за овај злочин морали да одговарају руководиоци 101. бригаде, или они који су им у систему командовања били надређени.

На мјесту убиства Милице и Наташе данас нема никаквог обиљежја о овом стравичном злочину, а сам трг носи назив „Трг хероја“.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, Срна

У тексту коришћени подаци:

Убиство Наташе Учур и Милице Лаловић

Наташа и Милица 1995

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: