Press "Enter" to skip to content

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ У ГОРАЖДУ: СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН У ВИТКОВИЋИМА И ЦРКВИНАМА

фото: онмс-цна сарајево

Да се никада не заборави злочин над Србима у Витковићима и Црквинама


Приредила: Редакција Српске Рамонде

Витковићи, једно од највећих села у коме су муслимани скоро дупло бројнији од Срба (Срба 372, муслимана 629, Југословена 47, осталих 25) и српски заселак Црквине у Општини Горажде, уништени су и етнички очишћени од својих српских староседелаца истовремено, 20. маја 1992. и у неколико наредних дана. Убиства мештана и њихових гостију извршена су приликом напада, и још више после рације, у логорима од којих је посебно познат логор, у ствари одредиште за ликвидацију Срба не само Витковићи и Црквина, већ и околних насеља, а који је био смештен у некадашњем Задружном дому. У вишедневном погрому убијени су скоро сви чланови српске породице Делић и њихови рођаци. У истом дану убијено је и неколико лица српске националности која нису из Витковића и Црквина али су се, бежећи и трагајући за сигурним склоништем, затекли код својих рођака и пријатеља који су живели у тим селима. Циљ муслиманске акције био је да се ликвидира и уништи све што је српско. Заједно са људима страдала је и њихова имовина, све је опљачкано, спаљено и разорено. Избрисани су скоро и сами трагови некадашњег српског живота у неким селима Општине Горажде. Раскопавана су и преоравана чак и православна гробља. Оскрнављена и разорена православна цркве и капеле на гробљу.

Један оброк много наде

Већ раније смо објавили текст о мајци Божани Делић симболу страдања Срба у Горажду, њој су тог 20. маја 1992. у Црквинама убили све што је имала. (овде)

Жртве:

 1. Јово (Владо) Делић, 1947. и његова браћа
 2. Никола (Владо) Делић, 1943;
 3. Новица (Владо) Делић, 1939;
 4. Радивоје (Владо) Делић Раде, 1952. њихова сестра
 5. Анђа Пејовић (која је претходно вишеструко силована), њен супруг
 6. Милутин (Томо) Пејовић, 1937;
 7. Данило (Данило) Делић-Дане, 1960;
 8. зетови Љубо (Перо) Матовић, 1934;
 9. Перо (Стеван) Шекарић, 1929;
 10. Угљеша (Нико) Жмугић, 1937. и његов син
 11. Никола (Угљеша) Жмугић, 1963.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: Драгана Гавриловић: Масовни злочини хрватских и муслиманских снага 1992-1995 у БиХ

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: