Press "Enter" to skip to content

Злочин у „Панди“ чека рјешење и истину

Заједничка читуља убијених момака, Фото Архива "Новости"

Отац убијеног младића Звонко Ристић истиче да на дописе, који су у име породица послате Tужилаштву, нема одговора


Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПЕЋ – Прије двадесет и четири године у кафићу „Панда“ у Пећи из аутоматског оружја убијено је шест младића, а три су рањена, али још нема истине о томе ко их је убио.

Убијени су 14. децембра 1998. године Иван Обрадовић /15/, Вукота Гвозденовић /16/, Светислав Ристић /18/, Зоран Станојевић /18/, Иван Радевић /24/ и Драган Tрифовић /18/, а рањени су Владо Лончаревић /18/, Мирсад Шабовић /34/ и Никола Рајовић /18/.

Злочин се догодио у, тада омиљеном и у том периоду најсигурнијем мјесту окупљања српске омладине, кафићу „Панда“, који од оближње Гимназије дијели само пут.

Кафић је данас напуштен и нетакнут и свједочи о масакру и, како за Срну каже Ранко Јокић из Пећи, крвљу исписан чува истину.

Све до децембра 2013. године вјеровало се да су злочин починили припадници терористичке ОВК, да су двојица њених припадника са фантомкама, обучени у црна одијела, из аутоматског оружја побили српску омладину, а потом аутомобилом „застава 101“ црвене боје умакли преко оближњег села Црни врх у правцу Истока.

Један оброк много наде

„Наше сазнање доведено је у питање изјавом тадашњег потпредседника Владе Александра Вучића, који је рекао да: `Има много страшних ствари с којима морамо да се суочимо, као, на пример, убиство Срба у кафићу `Панда` , за која нема доказа да су га извршили Албанци`“, подсјећа Јокић.

Он у име свих Пећанаца апелује да они који знају све – саопште истину, како би се умириле породице страдалих и унио какав такав спокој код Пећанаца, који и дан данас чекају да крв српских младића из „Панде“ престане да „ври“.

Истрагу о злочину у „Панди“ преузело је Tужилаштво за организовани криминал Србије од којег се очекује да прекине 24-годишњу праксу нагађања.

„У тренутку када сам сазнао да ми је син преминуо, сва моја осећања су утихнула. Толике године туге које су ми срце и душу разориле исто су што и сипање соли на живу рану“, наводи за Срну Звонко Ристић, отац убијеног Светислава.

Он истиче да су „замољени да се уздрже од изјава које могу довести до ометања истраге“, али, наводи он, „на пет-шест дописа које су у име породица послали Tужилаштву нема одговора, због чега стичу утисак да се наставља са ћутањем, како би проток времена учинио своје и како би се истина склонила како од породица тако и од шире јавности“.

КУРТИ ЖЕЛИ ДА ЗЛОУПОТРИЈЕБИ ЗЛОЧИН

Он са резигнацијом напомиње да је недавно покрет „Самоопредјељење“ Аљбина Куртија, огранак из Пећи, покренуло иницијативу да се кафић „Панда“ претвори у „Музеј жртава српског режима“.

„Чињеница је да у том објекту ништа није пипнуто, да су ту и даље трагови крви по зидовима и патосу и рупе од испаљених метака из аутоматског оружја – свједочи о злочину који нико не смије користити у политичке сврхе“, наводи Ристић.

Према његовим ријечима, „Панда“ мора остати објекат који свједочи о убиству недужних српских младића.

„У том објекту би, ако је некоме стало да се сачува истина и успостави некакав демократски свет, морао бити отворен `Музеј – соба српских страдалника`“, подвлачи Ристић.

Уколико Курти отвори „спомен-собу“, истина о страдању српских младића биће, наводи Ристић, угушена.

„Учинићемо све да то спречимо – да наше синове поново не убију“, поручује Ристић.

ОТАЦ ДРАГАН: ГРОБОВИ И ИСТИНА ЗАРАСТАЈУ У ТРЊЕ

На гробљу у Пећи остали су посмртни остаци убијених Вукоте Гвозденовића и Драгана Tрифовића чије породице, вели парох у Пећи отац Драган, једном годишње дођу, очисте гробишта и одају почаст страдалим синовима.

„Нажалост, гробље у Пећи зараста у коров и трње, а са његовим зарастањем зараста и нестаје истина о судбини убијених омладинаца“, закључује отац Драган.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Преузето: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: